Main Article Content
Abstract
Bay leaves that it contains flavonoid compounds can inhibit the growth of Escherichia coli bacteria causes diarrhea. Hot extraction method can extract more compounds in the plants, particularly are heat stable. This study aimed to determine the different of total flavonoid content and antibacterial activity against Escherichia coli from bay leaves extracts that extracted with some solvent by reflux. The bay leaves extract was extracted with 70% ethanol, 96% ethanol, and methanol solvent. The spectrophotometric method was used to determine of total flavonoid contents at λmax 431,5 nm and operating time 30 minutes with AlCl₃ reagent. The disc diffusion method was used antibacterial activity test with chloramphenicol as a positive control and dimethyl sulfoxide as negative control. Analysis data of total flavonoid content with One Way Anova statistics, meanwhile the zone of inhibition from antibacterial activity test analysed by Two Way Anova continued with Tukey. The total flavonoid content of bay leaves extract (ethanol 70%, ethanol 96%, and methanol) were 6,089; 5,028; 4,052 mgQE/gram extract. There was significant difference of total flavonoid content between variation solvent and the most highest at 70% ethanol. Different extraction solvent and concentration serial of bay leaves extract showed significant difference and the most highest zone of inhibition at extract with 96% ethanol solvent.
Keywords
Article Details
References
- Alwie, R.R., Mumpuni, E., Sulastri, L., dan Simanjuntak, P., 2021, Aktivitas Ekstrak Etanol Daun
- Salam (Syzygium polyanthum [Wight] Walp.) dan Studi In Silico Senyawa Kimia
- Penghambat Enzim α-glukosidase, Jurnal Fitofarmaka Indonesia, 8(2), 36- 42
- Fatmawati, E., 2011, Ekstrak Etanol Daun Salam dan Fraksinya sebagai Inhibitor Alfa-Amilase,
- Skripsi, Fakultas MIPA IPB, Bogor, 11
- Haerussana, A.N.E.M., Dwiastuti, W.P., dan Sukowati, C.A., 2021, Aktivitas Antibakteri Daun
- Salam (Syzygium polyanthum) Ekstrak Etanol 70% Terhadap Bakteri Staphylococcous aureus dan Staphylococcus epidermis, Jurnal Farmasi dan Kimia, 5(4), 375-380
- Islamiyati, R., dan Saputri, I.N., 2018, Uji Perbedaan Aktivitas Antioksidan dengan Variasi
- Konsentrasi Pelarut Etanol 70% dan 96% pada Ekstrak Etanol Daun Salam Menggunakan
- Metode Peredaman Radikal Bebas DPPH, Cendekia Journal of Pharmacy, 2(2), 140
- Kaper J.B, Nataro J.P, dan Mobley H.L., 2004, Pathogenic Escherichia coli, Nature, 2: 123-138
- Lutria, D.L., Biswas, L., dan Natarajan, S., 2017, Perbandingan Pelarut Ekstraksi dan Teknik yang
- Digunakan Uji Isoflavon dari Kedelai, Jurnal Kimia Makanan, 105(1), 325- 333
- Mursyida E., Almira R., Widiasari S., dan Misfa O., 2021, Antibacterial Activity of BayLeaf (Syzygium polyanthum) Ethanol Extract on Escherichia coli Growth, Photon Jurnal Sains dan Kesehatan, 12(1): 12.
- Nurrurahmah, 2011, Pengaruh Ekstrak Etanol Daun Salam (Syzygium polyanthum [Wight] Walp.)
- dalam Menghambat Pertumbuhan Escherichia coli,Skripsi, UPT Perpustakaan Universitas
- Syiah Kuala.
- Oktavia J.D., 2011, Pengoptimumman Ekstraksi Flavonoid Daun Salam (Syzygium polyanthum)
- dan Analisis Sidik Jari dengan Kromatografi Lapis Tipis, Skripsi, Departemen Kimia
- Fakultas Matematika dan Ilmu Pengetahuan Alam Institut Pertanian Bogor.
- Oroh, S.B., Kandou, F.E.F., Peleulu, J., dan Pandingan, D., 2015, Uji Daya Hambat Ekstrak
- Metanol Selaginella delicatula dan Diplazium dilatatum terhadap Bakteri Staphylococcus aureus dan Escherichia coli, Jurnal Ilmiah Sains, 15(1), 54
- Pelczar, M.J., dan Chan, E.C.S., 1988, Dasar-dasar mikrobiologi, Universitas Indonesia Press, Jakarta, 25-30
- Santoso, S., 2012, Panduan Lengkap SPSS Versi 20, PT Elex Media Komputindo Jakarta, 28-34
- Saputri, A.W., 2019, Uji Antimikroba Ekstrak Daun Salam (Syzygium polyanthum) Terhadap
- Pertumbuhan Bakteri Escherichia coli, Jurnal Insan Cendekia, 6(2), 70
- Trisnawati, E.E., Astuti, W., Kartika, R., 2020, Kemampuan Ekstrak Metanol Daun Salam
- (Syzygium polyanthum) dalam Menghambat Pertumbuhan Staphylococcus aureus dan
- Salmonella typhi, Jurnal Atomik, 5(1), 53-56
References
Alwie, R.R., Mumpuni, E., Sulastri, L., dan Simanjuntak, P., 2021, Aktivitas Ekstrak Etanol Daun
Salam (Syzygium polyanthum [Wight] Walp.) dan Studi In Silico Senyawa Kimia
Penghambat Enzim α-glukosidase, Jurnal Fitofarmaka Indonesia, 8(2), 36- 42
Fatmawati, E., 2011, Ekstrak Etanol Daun Salam dan Fraksinya sebagai Inhibitor Alfa-Amilase,
Skripsi, Fakultas MIPA IPB, Bogor, 11
Haerussana, A.N.E.M., Dwiastuti, W.P., dan Sukowati, C.A., 2021, Aktivitas Antibakteri Daun
Salam (Syzygium polyanthum) Ekstrak Etanol 70% Terhadap Bakteri Staphylococcous aureus dan Staphylococcus epidermis, Jurnal Farmasi dan Kimia, 5(4), 375-380
Islamiyati, R., dan Saputri, I.N., 2018, Uji Perbedaan Aktivitas Antioksidan dengan Variasi
Konsentrasi Pelarut Etanol 70% dan 96% pada Ekstrak Etanol Daun Salam Menggunakan
Metode Peredaman Radikal Bebas DPPH, Cendekia Journal of Pharmacy, 2(2), 140
Kaper J.B, Nataro J.P, dan Mobley H.L., 2004, Pathogenic Escherichia coli, Nature, 2: 123-138
Lutria, D.L., Biswas, L., dan Natarajan, S., 2017, Perbandingan Pelarut Ekstraksi dan Teknik yang
Digunakan Uji Isoflavon dari Kedelai, Jurnal Kimia Makanan, 105(1), 325- 333
Mursyida E., Almira R., Widiasari S., dan Misfa O., 2021, Antibacterial Activity of BayLeaf (Syzygium polyanthum) Ethanol Extract on Escherichia coli Growth, Photon Jurnal Sains dan Kesehatan, 12(1): 12.
Nurrurahmah, 2011, Pengaruh Ekstrak Etanol Daun Salam (Syzygium polyanthum [Wight] Walp.)
dalam Menghambat Pertumbuhan Escherichia coli,Skripsi, UPT Perpustakaan Universitas
Syiah Kuala.
Oktavia J.D., 2011, Pengoptimumman Ekstraksi Flavonoid Daun Salam (Syzygium polyanthum)
dan Analisis Sidik Jari dengan Kromatografi Lapis Tipis, Skripsi, Departemen Kimia
Fakultas Matematika dan Ilmu Pengetahuan Alam Institut Pertanian Bogor.
Oroh, S.B., Kandou, F.E.F., Peleulu, J., dan Pandingan, D., 2015, Uji Daya Hambat Ekstrak
Metanol Selaginella delicatula dan Diplazium dilatatum terhadap Bakteri Staphylococcus aureus dan Escherichia coli, Jurnal Ilmiah Sains, 15(1), 54
Pelczar, M.J., dan Chan, E.C.S., 1988, Dasar-dasar mikrobiologi, Universitas Indonesia Press, Jakarta, 25-30
Santoso, S., 2012, Panduan Lengkap SPSS Versi 20, PT Elex Media Komputindo Jakarta, 28-34
Saputri, A.W., 2019, Uji Antimikroba Ekstrak Daun Salam (Syzygium polyanthum) Terhadap
Pertumbuhan Bakteri Escherichia coli, Jurnal Insan Cendekia, 6(2), 70
Trisnawati, E.E., Astuti, W., Kartika, R., 2020, Kemampuan Ekstrak Metanol Daun Salam
(Syzygium polyanthum) dalam Menghambat Pertumbuhan Staphylococcus aureus dan
Salmonella typhi, Jurnal Atomik, 5(1), 53-56