Main Article Content

Abstract

Green beans (Phaseolus radiatus L.) are one of the food ingredients that grow in tropical environments and can be found almost throughout Indonesia. However, mung bean production in Merauke Regency is suspected to have decreased due to ineffective cultivation methods. So it is necessary to test several plant densities to increase mung bean production in Merauke Regency. This study aims to determine whether plant density affects the growth and production of green beans in Semangga District, carried out from June to September. This research was carried out with experimental methods and used Group Random Design (RAK), with 5 (five) treatments and repeated 3 (three) times with density treatments of 40 cm x 30 cm, 40 cm x 25 cm, 40 cm x 20 cm, 40 cm x 15 cm and 40 cm x 10 cm. The results showed that plant density treatment significantly affected the number of flowers, number of pods, number of seeds per pod, weight of 1000 seeds, sample production, and total production. While plant density treatment has no real effect on the level of 95% confidence in plant height and number of leaves. From the results of this study, J4 treatment (40 cm x 15 cm) provided the best growth and yield of green bean production.

Article Details

References

  1. Balitkabi. 2019. Kacang hijau Indonesia mendunia, Kementan lepas ekspor kacang hijau ke China dan Philipina. http://balitkabi.litbang.pertanian.go.id/ berita/kacang-hijau-indonesia-mendunia-kementanlepas-ekspor-kacang-hijau-ke-china-dan-philipina/. [7 Januari 2023].
  2. Barus, W. A., Khair, H., & Siregar, M. A. (2014). Respon Pertumbuhan dan Produksi Kacang Hijau (Phaseolus radiatus L.) Akibat Penggunaan Pupuk Organik Cair TSP. Agrium, 28(2–4), 219–229.
  3. Hastuti, D. P., Supriyono, S., & Hartati, S. (2018). Pertumbuhan dan Hasil Kacang Hijau (Vigna radiata, L.) pada Beberapa Dosis Pupuk Organik dan Kerapatan Tanam. Caraka Tani: Journal of Sustainable Agriculture, 33(2), 89. https://doi.org/10.20961/carakatani.v33i2.20412
  4. Ichsania, O. (2019). Respon Pertumbuhan dan Produksi Ttanaman Kacang Hijau (Vigna radiata L.) Terhadap Pemberian Bokashi Sayuran dan POC Limbah Tempe. Skripsi. Agroteknologi Universitas Muhaamadiyah Sumetra Utara, 2, 4–5.
  5. Lestari, D., Turmudi, E., & Suryati, D. (2019). Efisiensi Pemanfaatan Lahan Pada Sistem Tumpangsari Dengan Berbagai Jarak Tanam Jagung Dan Varietas Kacang Hijau. Jurnal Ilmu-Ilmu Pertanian Indonesia, 21(2), 82–90. https://doi.org/10.31186/jipi.21.2.82-90
  6. Lusmaniar, Oksilia, & Dewi, S. (2020). Pengaruh pemberian pupuk hayati agrobost terhadap pertumbuhan dan hasil tanaman kacang hijau (Vigna radiata L.). J. Ilmu Pertanian Agronitas, 2(1), 34–42.
  7. Nazaruddin, M., & Irmayanti, I. (2020). Tingkat Pertumbuhan Dan Produksi Tanaman Kedelai Pada Berbagai Jarak Tanam Dan Konsentrasi Giberelin. Jurnal Agrium, 17(1). https://doi.org/10.29103/agrium.v17i1.2356
  8. Nur, F., Farhatul Wahidah, B., & Afdal, E. (2019). Pertumbuhan Berbagai Macam Varietas Tanaman Kacang Hijau (Phaseolus Radiatus) Pada Tanah Ultisol. Teknosains: Media Informasi Sains Dan Teknologi, 12(2). https://doi.org/10.24252/teknosains.v12i2.7601
  9. Rajab, M. A. (2016). Pengaruh Pertumbuhan Kacang Hijau (Phaseolus radiatus) dengan Perlakuan Pemberian Media Air Berbeda. Jurnal Pertanian Berkelanjutan Universitas Cokroaminoto Palopo, 4(3), 1–10.
  10. Salmiah, C. (2013). Pengaruh Jarak Tanam dan Dosis Pupuk NPK terhadap Pertumbuhan dan Hasil Tanaman Kacang Hijau (Phaseolus radiatus). Skripsi. Program Studi Agroekoteknologi. Fakultas Pertanian Universitas Teuku Umar Meulaboh. Aceh Barat.
  11. Santosa, R. (2020). Analisis Daya Saing Kacang Hijau Di Kecamatan Saronggi Kabupaten Sumenep. Jurnal Pertanian Cemara, 17(2), 35–49. https://doi.org/10.24929/fp.v17i2.1146
  12. Siagian, L., Wilyus, & Nurdiansyah, F. (2020). Penerapan Pola Tanam Tumpangsari Dalam Pengelolaan Hama Tanaman Kacang Hijau (Phaseolus radiatus L.). Jurnal Agroecotania : Publikasi Nasional Ilmu Budidaya Pertanian, 2(2), 32–42. https://doi.org/10.22437/agroecotania.v2i2.8739
  13. Tadjudin, E., Jaenudin, A., & Juniyanti, H. (2016). Pengaruh Kombinasi Jarak Tanam Dan Jenis Pupuk Kandang Terhadap Pertumbuhan Dan Hasil Tanaman Jagung (Zea Mays L.) Kultuvar Bisma. Agroswagati Jurnal Agronomi, 4(1). https://doi.org/10.33603/agroswagati.v4i1.805
  14. Utomo, W., Astiningrum, M., & Susilowati, Y. E. (2017). Pengaruh mikoriza dan jarak tanam terhadap hasil tanaman jagung manis (Zea mays var. saccharata sturt). Jurnal Ilmu Pertanian Tropika Dan Subtropika, 2(1), 28–33.
  15. Vera, D. Y. S., Turmudi, E., & Suprijono, E. (2020). Pengaruh Jarak Tanam Dan Frekuensi Penyiangan Terhadap Pertumbuhan, Hasil Kacang Tanah (Arachis Hypogaea L ) Dan Populasi Gulma. Jurnal Ilmu-Ilmu Pertanian Indonesia, 22(1), 16–22. https://doi.org/10.31186/jipi.22.1.16-22
  16. Yusuf. (2014). Pemanfaatan Kacang Hijau Sebagai Pangan Fungsional Mendukung Diversifikasi Pangan di Nusa Tenggara Timur. Prosiding Seminar Hasil Penelitian Tanaman Aneka Kacang Dan Umbi, 741–746. https://media.neliti.com/